Sysel Obecný

21. června 2008 v 22:47 | vedha |  Ohrožená zvířátka :-(
Stupeň ohrožení: !!!Kriticky ohrožený!!!
Hmotnost: 200-400g
Délka těla: 20cm
Rozšíření: Malá Asie, jihovýchodní Evropa ale i Česko a Polsko
Výskyt: pole a travnaté plochy
Má denní aktivitu. Žije společensky a vyhrabává si nory. V koloniích drží vždy jeden sysel hlídku a nebezpečí oznamuje pisklavými zvuky. Není jen býložravec, ale většinu jídelníčku tvoří rostlinná strava
(kořínky, zelené části rostlin a semena). Výjimečně zkonzumuje i bezobratlé živočichy. Sysel má zimní spánek a na zimu si udělá zásoby tuky a nikoli obilí.
Rodí 5-8holých a slepých mláďat na začátku léta (červen). Po měsíci opouštějí noru a po dvou až třech měsících jsou úplně samostatná.
Dříve to byl hojný škůdce, ale dnes je spíše vzácností. Jsou dvě teorie proč je tomu tak: jedná hovoří o úbytku jeho přirozených ploch výskytu a druhá že hranice výskytu druhů se přirozeně mění a proto není nezvyklé, že zvířata dočasně nebo trvale zmizí.
Zdroj:www.wikipedie.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama